Za hranicemi možností
18. prosince 2023 2023

Za hranicemi možností

Tak zněl titulek listopadového dokumentárního filmu, který jsme promítali ve středu 22. listopadu v našem komunitním centru. 

Jako hosta jsme pozvali trenérku Vlašimských gymnastek, fyzioterapeutku, maminku a bývalou reprezentantku ve stolním tenise Veroniku Horákovou. Ještě před začátkem sledování filmu o ruském tréninkovém systému pronesla jedna divačka, abychom se nezlobili, kdyby se rozhodla během promítání odejít. Ujistili jsme ji, že to samozřejmě pochopíme a může kdykoli odejít. Film však dokoukala do konce s tím, že byla připravená, že to bude ještě horší.

Profesionální sportovci musí často obětovat velký kus svého osobního života, tráví spoustu času mimo rodinu, v tělocvičnách, na cestách, s trenéry. Podstupují nejen fyzicky náročné tréninky, ale také psychicky. Se zaujetím jsme sledovali, jak se dvacetiletá moderní gymnastka Rita připravovala na olympiádu v Riu, která měla být vyvrcholením celé její kariéry.

Nekončící fyzické úsilí bylo často vyčerpávající, ale mnohem náročnější byl psychický nátlak, kterému byla vystavena ze strany svých trenérek. Ať se snažila sebevíc, nikdy to nestačilo. Neustále musela splňovat jen ta nejvyšší očekávání. Ačkoliv byla připravena pro úspěch obětovat všechno a sáhnout si na hranice svých možností, pro výhru na olympiádě byla nucena jít ještě dál. Nemyslet na rodinu, ignorovat svá zranění, ale hlavně cvičit, stále dokola. Kolik ponížení musí člověk snést, aby vyhrál?

Minimálně stejně dlouho, jako jsme sledovali dokument, jsme si pak společně s Veronikou povídali o profesionálním sportu, zvládání zátěže, výchově, samostatnosti dětí, vzdělávání, integraci na školách atd. Veronika nám vysvětlovala jak např. v Rusku trénují gymnastky rozštěp, jaké pak mají zdravotní problémy, deformace atd. Shodli jsme se, že dřív se začínalo se sportem u dětí v mnohem pozdějším věku, děti byly samostatnější, méně opečovávané, trénovali častěji pohybovou všestrannost, … a samozřejmě měli hodně přirozeného pohybu všude kolem. Takže když to jde, doporučujeme dopřát si čas a vyrazit hezky po svých.

Děkujeme všem účastníkům, kteří si udělali čas a přišli k nám letos na nějaké promítání. Přejeme Vám všem hodně oči a srdce otvírajících zážitků a smysluplného sledování pořadů, pohádek i filmů. Těšíme se na další promítání dokumentárního filmu: Nasáklí ropou - ve středu 10. ledna 2024 od 19 hodin v Komunitním centru Zahrada.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g