Společně v komunitním centru
13. března 2024 2024

Společně v komunitním centru

V únoru nám skončil roční projekt „V Komunitním centru Zahrada se učíme navzájem“ finančně podporovaný Nadací VIA, Společností Seznam.cz a Nadací Kooperativy v rámci grantové výzvy „Z Ukrajiny mezi nás“. 

Díky nim a jejich dárcům jsme se mohli více poznat, navázat mezi s sebou bližší vztahy založené na důvěře a ochotě pomoci, aby se lidé z Ukrajiny i místní ve Vlašimi a okolí cítili ve společném soužití o něco lépe.

Děkujeme všem účastníkům, dobrovolníkům a pracovníkům za společná milá setkání, která probíhala v našem Komunitním centru Zahrada jednou měsíčně. Poznávali jsme, jak se kde slaví různé svátky, kam se vydat na výlet, učili se navzájem vařit národní jídla, slavili den dětí, loučili se s létem, užili si karneval apod. Setkáních se zúčastnilo více než 155 lidí (především rodin s dětmi, průměrně více než 30 lidí na setkání). Věříme, že se realizací projektu naše spolupráce hezky nastartovala a v setkáních a komunikaci budeme pokračovat i po skončení projektu. Dál se chceme společně potkávat na akcích pořádaných Charitou Vlašim pro veřejnost, jako jsou filmové, literární, folkrockové kluby, cvičení, dílničky pro maminky s dětmi, brigády, Posvícenský běh a další.

Základy ukrajinštiny si osvojily zdravotní sestra, sociální pracovnice i lektorka českého jazyka, které je mohou dále využívat ve své práci.

Ukrajinští příchozí ocenili také možnost bezplatné výuky českého jazyka. Lekce češtiny probíhaly 2x týdně, pravidelně se jich účastnilo 54 lidí z Ukrajiny. Průměrný počet účastníků na lekci byl více než 8. Všichni účastníci mají k dispozici učebnice i s nahrávkami. Těší nás, že díky podpoře Centra pro integraci cizinců budou minimálně do začátku léta kurzy pokračovat.

Společně v KC 2

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g