Pro posvícenské koláče si opět doběhli Vlašimáci
27. září 2021 2021

Pro posvícenské koláče si opět doběhli Vlašimáci

Druhý ročník Vlašimského posvícenského běhu se konal v sobotu 4. 9. 2021 ve sportovním areálu základní školy Vorlina.

Slunečné odpoledne si užili běžci i diváci a ceny v originálních ručně malovaných taškách si odnesli nejen první tři ve všech kategoriích, ale i nejmladší a nejstarší účastník. S medailí na krku tak sportovní areál ZŠ Vorlina opouštělo celkem 80 malých i velkých sportovců! 

První odstartovanou kategorií byl v jednu hodinu Běh pro nejmenší, při kterém si děti do tří let za podpory rodičů doběhly pro plyšové medvídky. Čtyřletí už brali závod vážněji a někdy se smíchem, někdy s pláčem, zdolali jeden závodní okruh. Během hodiny se na startu vystřídaly všechny kategorie dětí až po mladší žáky a žákyně. Před startem se jim o rozcvičku vždy postarali trenéři z Msports, kteří měli na starosti i odpolední sportovní zábavu pro děti a soutěže.

Zatímco areálem voněly pečené placky a nejmenší běžci už si dávali zaslouženou zmrzlinu, která byla součástí startovného, starší žáci, žákyně a dorost zdolali dvoukilometrový okruh Vorlinskou alejí k nádrži a hned po nich se postavily na start štafety. Celkem 13 čtyřčlenných štafet včetně týmu Charity zvládlo recesistický závod – běh s ešusem plným vody a na domácí půdě zvítězil tým školního parlamentu ZŠ Vorlina.

Třetí generace na běhu Vorlinou

„Bylo moc hezké vidět, že na stupních vítězů v dětských kategoriích byl mezi nejmladšími žáky i Vojtěch Opluštil, vnuk legendárního vlašimského sportovního tahouna Sváti Opluštila,“ říká ředitelka závodu Zuzana Klímová Vaňková. „Ten koncem osmdesátých let organizoval Běh vorlinským kaňonem a Běh kolem modřínů, jejichž trasy tvoří velkou část devítikilometrové tratě a byly pro nás inspirací při přípravě Vlašimského posvícenského běhu. Sváťovi jsem symbolicky poděkovala i do mikrofonu.“

Krásná trať s kapelou v zádech

Pohodový běh na 4 kilometry odstartoval ředitel ZŠ Vorlina  Petr Jíša. „Máme radost, že můžeme přispět k organizaci pěkné sportovní akce. Překvapila mě velká účast na hlavním závodě, jen je škoda, že se nezúčastnilo víc dorostenců a starších žáků. Snad je v budoucnu nahradí ti mladší,“ řekl Petr Jíša. „Taky chci poděkovat našemu panu školníkovi, že pomohl připravit areál školy pro zázemí běhu. Celá trasa běhu byla moc pěkná, sám jsem si jí projel na kole.“

Závodníky na startu povzbudila hudební skupina Zdání klame, která celé odpoledne bavila všechny přítomné. Čtvrt hodiny po Pohodovém běhu, tedy ve čtvrt na pět, odstartovala běh na 9 km ředitelka Charity Vlašim Daniela Laloučková.

Otec a syn si plácli v cíli

A jak dopadly hlavní běhy? Teprve dvanáctiletý Dominik Jánošík porazil všechny dospělé běžce na čtyřkilometrové trati a po vyklusání mohl v cíli vítat absolutního vítěze hlavního běhu – svého tatínka Rudu, který obhájil loňské prvenství a opět si domů odnesl posvícenský koláč. Koláč pro absolutní vítězku chutnal i Andree Adamcové, tak si pro něj doběhla letos znovu a zopakovala vítězství mezi ženami. Na kratší distanc byla mezi ženami také nejrychlejší loňská vítězka, Eva Dušková.

„Trať jsem vůbec neznala, ale běželo se krásně, byla výborně značená, na každém rohu čekali podporující dobrovolníci, opravdu skvělý zážitek,“ řekla jedna z účastnic kratšího běhu, Olga Procházková.

Bez nadšenců by to nešlo

Dobrovolníci měli na úspěchu běhu hlavní podíl, měli v režii úpravy tratě před závodem, značení, stavbu stánků a zázemí i prodej občerstvení a úklid celého areálu. Přitom si ještě mnozí z nich stihli zaběhnout štafetu a trochu si užít sportovní atmosféru. Skauti Vlašim tak zvládli nejen dobrovolničení, ale i třetí místo ve štafetách. „Za to jim gratulujeme a samozřejmě moc děkujeme. Děkujeme také partnerům běhu za finanční i materiální pomoc a dalším příznivcům a zaměstnancům Charity, kteří se podíleli na přípravě a organizaci běhu a těšíme se na příští rok. Běhu zdar!“ dodává Zuzana Klímová Vaňková.

Výsledky naleznete zde: https://komunitnicentrumvlasim.cz/o-projektu/beh-pro-komunitni-centrum/

DSC_0025     DSC_0038     DSC_0284     DSC_0330

Mgr. Zuzana Klímová Vaňková

sociální pracovník
E-mail: 6evw5f54gnMk4Z4WH-uk87j7cenCZ_29g