Beseda o dobrém životě s Tomášem Hajzlerem
7. května 2022 2022

Beseda o dobrém životě s Tomášem Hajzlerem

V pondělí 11. 4. 2022 za námi do Vlašimi dorazil na besedu Tomáš Hajzler (propagátor dobrého života, skutečného jídla, slušné firmy, lokálních ekonomik; autor několika knih, spolumajitel Nakladatelství PeopleComm a komunitního obchodu Obživa, rodič, …). 

Přijel z Prahy vlakem, protože jeho rodina se už více než před třemi lety rozhodla, že je pro ně lepší žít bez auta - chodit co nejvíce pěšky, případně jezdit veřejnou dopravou, nemuset platit pojištění, opravy, benzín, parkování atd.

Než přišel k nám do Komunitního centra, prošel se městem. Radoval se z toho, že narazil na spoustu drobných místních podniků - pekárny, papírnictví, květinářství, řeznictví, kavárny, restaurace, knihkupectví, bez obal a další. Líbil se mu živý ruch, kdy potkával na ulici lidi procházející se, povídající si, cyklisty, … Zajímal se, kde Vlašimáci pracují, nakupují, jak žijí, zda chodí po městě pěšky nebo jezdí auty tak jako jinde, protože i u nás ve Vlašimi viděl plná parkoviště a čilí dopravní ruch.

Přestože beseda byla z původního termínu ze zdravotních důvodů o 14 dní posunuta, sešlo se nás 16 dospělých a 4 děti. Povídali jsme si společně o dobrém životě ve stínu konzumní společnosti, výchově, vzdělávání, práci, lokálnosti, ekonomice, komunitně plánovaném zemědělství, zdraví. Jak žít, abychom nemuseli, co nejvíce vydělávat na život, ale mohli ho skutečně žít. Jsme rádi, že jsme otevřeli i témata našeho vlivu a dopadu na životní prostředí, sociální smír, … Přes velkou skepsi a obrovské množství problémů, kterým musíme čelit, věřím, že nám Tomáš pomohl rozsvítit naše plamínky naděje, smysluplnosti a radosti z vlastního života. Moc mu za to děkujeme. Děkujeme i za otevřenost účastníků setkání, dotazy, sdílení vlastních zkušeností, názorů a pohledů.

Pokud jste na besedu nestihli přijít, můžete si přečíst nějakou Tomášovu knihu nebo článek, poslechnout si rozhovor nebo se podívat na video z jiných besed a přednášek. Přejeme Vám, ať je Váš život dobrý a smysluplný!

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g