Charita Vlašim oslavila 30 let
12. května 2022 2022

Charita Vlašim oslavila 30 let

Ve čtvrtek 28. dubna jsme v Komunitním centru Zahrada oslavili 30 let od založení Charity Vlašim. 

Ve 14 hodin se uskutečnila mše svatá, kterou celebroval pomocný biskup pražské arcidiecéze Zdeněk Wasserbauer.

Na 25. výročí jsem přirovnávala naší organizaci k mladé ženě, která se stala schopnou pečovat o potřebné a být prospěšná svému okolí. Těch dalších pět let udělalo z Charity Vlašim zralou ženu.  První vlna covidu přinesla vzájemné pomáhání, další vlny přinesly úzkost, že nemoc vůbec nemusí odejít. Euforii vystřídal strach.  Mysleli jsme si, že přes noc můžou zaútočit jen přírodní živly, tak jako loni na Moravě. Letos v únoru nám předvedl bývalý velký bratr, že útočit může i on. Okolo nás se mění celý svět. A lidé přitom chtějí mít klid a jistotu.

Jsem šťastná, že my na charitě ji máme. Máme jistotu, že s Boží pomocí máme konat poslání, se kterým nás vysílá do světa církev. Naše práce je důležitá jak pro jednotlivce, o kterého pečujeme sociálními a zdravotními službami, tak pro společnost, která ví, že až bude zle, má se na koho obrátit o pomoc. Tak jako jsme loni reagovali na nutnost testování a zřídili testovací centrum, tak v letošním roce poskytujeme veřejnosti naše nové zázemí v Komunitním centru Zahrada. Ani jsme si při jeho žehnání v září minulého roku neuměli představit, jak důležité to pro nás bude. Máme po ruce potraviny, oblečení, prostor, kde může někdo přespat, umýt se, nebo se učit česky. Díky centru jsme mohli rozšířit i aktivity, které jsou z našeho pohledu důležité pro celou komunitu.

Komunitní centrum ani charita by nemohla fungovat sama o sobě. Obojí je jak květina z mnoha okvětními lístky, které tvoří klienti, pacienti, pracovníci, dobrovolníci, dárci malí i velcí, úřady a obce. Ráda bych všem poděkovala. Těm, kteří charitu s odhodláním založili, usilovnou prací dovedli až k profesionálním službám. Také těm, kteří ji svými dary drží celých třicet let nad vodou. A zapomenout nesmím ani na ty, kteří přispívají dobrým vedením, poskytnutými radami, informacemi a především modlitbami. Děkuji všem, kteří na nás pamatují.

oslava2     oslava3     oslava5     30 let 1     oslava6

Mgr. Daniela Laloučková

Mgr. Daniela Laloučková

ředitelka a statutární zástupce Charity Vlašim
E-mail: ~.qs-3bcW7c-T65j4mnF2Zia85pJ