Folkový klub
4. července 2022 2022

Folkový klub

Své místo v nabídce kultury v našem městě si už našel folkový klub.

Existuje od ledna 2019 a nachází si stále nové posluchače. Ani covidová omezení a dvojí stěhování ho nezastavily. Od otevření Komunitního centra Zahrada jsme se nastěhovali právě tam do sálu v přízemí a klubu i jeho účinkujícím je tam opravdu dobře. Výborné zázemí, zvuk i atmosféra jsou zárukou toho, že si diváci odnesou silný zážitek.

V uplynulé době jsme mohli přivítat známé představitele žánru, většinou písničkáře - Jiřího Dědečka, Petra Lutku, Irenu Budweiserovou, Pavlínu Jíšovou, Karla Vepřeka a mnohé další. Stále se snažíme sázet na kvalitu a originalitu. Věříme, že se to vyplácí, i když kvalitní muzika nebývá davovou záležitostí.

Rozsah žánru jsme rozšířili na „folkrockový“. Ne snad, že bychom chtěli přitvrdit, ale aby „škatulka“ folku nebyla omezující a nebudila představu písniček k táboráku. I když vystupují většinou sólo písničkáři, rozsah hudby je široký – přesah do šansonu, gospelu, blues, folklóru. Do Vlašimi se nám daří zvát opravdu kvalitní osobnosti.

Trio našich účinkujících pro podzim 2022 určitě mnohé z vás zaujme. Hned 21. září přijede Beata Hlavenková. Tu si většina z nás spojuje s filmem Zátopek. Beata byla nominovaná na cenu Český lev za hudbu k tomuto filmu. Její hudba je i ve filmu Dukla 61. Záběr této všestranné hudebnice je však mnohem širší. Od studií kompozice a aranžmá na Bwrklee College v USA spolupracovala s našimi top jazzmany a dalšími interprety od Lenky Dusilové po Věru Martinovou. Je také hudební pedagožkou a producentkou. Nám se představí jako zpívající klavíristka. Za svoji tvorbu už má ceny Anděl a několik zahraničních ocenění. Ale tenhle odstavec je jen neumělý popis. Nejlepší bude, když se v KC Zahrada sejdeme a Beatu si poslechneme.

Další dva koncerty budou pánskou záležitostí. Jarda Svoboda, který vystoupí 12. října, je považován za jednoho ze zakladatelů moderní křesťansky motivované muziky u nás (kapela Otcovy děti). Se svým hlavním projektem Traband oslovil však mnohem širší okruh posluchačů. Spolupracoval i s Michalem Horáčkem (Ohrožený druh – Kocábová, Franta Černý, Krajčo). Mladou a střední generaci posluchačů oslovují nejvíce písničky Sáro, Černý pasažér (youtube: 1.500.000 shlédnutí), Partyzán, Krasojezdkyně. Jarda zahraje na harmonium a na kytaru. Určitě se bude líbit!

Komu je jméno Ondřej Škoch povědomé, jen si honem nevybaví odkud, tomu připomenu, že 17 let hrál v kapele Chinaski. V roce 2017 z kapely odešli on, jeho bratr Štěpán, bubeník Marpo a Petr Kužvart, který dnes s Ondřejem hraje v Kapele napořád. Nám však Ondra představí projekt Nitky – poezii Bohuslava Reynka a jeho manželky Suzanne Renaud (jejich synové Jiří a Daniel album v roce 2013 křtili). Francouzky psanou poezii překládá Ondrova žena Alice. Kytarista Ondřej ve Vlašimi vystoupí spolu s bratrem Štěpánem (dechové a bicí nástroje). Máme se tedy 9. listopadu na co těšit!

ThMgr. Ing. Jiří Foller

sociální pracovník sociálně-aktivizační služby
E-mail: 1hyvVb2b4kvjGK7%WkvDRfb7%bzhTj