Platón promlouvá i dnes
22. září 2022 2022

Platón promlouvá i dnes

Jak se dá používat filozofie při výchově a vzdělávání dětí? Jaké to je, když lidé pracují s nadšením pro myšlenku, dávají prostor diskusi, učí přemýšlení a zpochybňování mýtů? 

To a mnohé další nám ukázal dokument Platón z Belfastu. Sledovali jsme ho s velkým zaujetím. Bylo vidět, jak filozofie prostupuje celou školou a učitelé i děti mají způsoby diskuse zažité. Po filmu nám v hlavě běhalo spoustu otázek, na které jsme hledali dpovědi v rámci diskuse všech účastníků promítání: učitelů, průvodců, rodičů i studenta vlašimského Gymnázia. Povídali jsme si o vztazích učitelů a žáků na školách, autoritách, prostoru žáků vyjádřit se k probíraným tématům. Shodli jsme se, že nové způsoby a cíle vzdělávání se pomalu dostávají na základní školy také u nás.

Na některých školách probíhají standardně vedle třídních schůzek i schůzky ve třech, školní parlament, sdílení a předávání zkušeností mezi učiteli, tandemová výuka, … Nicméně před námi je ještě velká cesta změn v obsahu i formách vzdělávání směrem k přípravě na život. Zdá se nám, že nejméně změn probíhá na středních školách a vysokých pedagogických školách. Uvidíme, co přinese budoucnost a zda se jednoho dne z alternativních vzdělávacích proudů stane většinový způsob výuky.  

Po promítáních na témata vzdělávání následuje cyklus promítání místních tvůrců, který zahájí ve středu 5. 10. v 19 hodin zručský rodák Karel Tvrdík s ukázkami a povídáním o krajských soutěžích amatérských filmů. Měsíc poté ve středu 2. 11. si s námi přijde povídat o amatérském animovaném filmu Jaroslav Nykl. V prosinci 7. 12. přivítáme režiséra a vlašimského rodáka Miloše Zábranského.

Současně budeme pokračovat i v promítání celovečerních dokumentů v rámci projektu Člověka v tísni „Promítej i Ty“, kde navážeme na téma vzdělávání dokumentem o práci. V úterý 25. 10. se budeme těšit od 18:30 hod. na promítání filmu Máte zakázku, který se věnuje novým pracovním pozicím, neustálému dohledu i tlaku na zaměstnance. Věříme, že v po filmové diskusi se budeme bavit o smysluplnosti práce, pracovních podmínkách, připravovaných změnách při práci na dohody apod.

Vstup na promítání je zdarma, návštěvníci mají možnost si zakoupit na místě malé občerstvení, kterým podpoří pořízení výtahu do Komunitního centra Zahrada. Těšíme se na viděnou.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g