Poutní zájezd na Zelenou horu
29. září 2022 2022

Poutní zájezd na Zelenou horu

Víte, co mají společného Slavkonice a Žďár nad Sázavou?

Poslední prázdninový den ve středu 31. 8. se tam vydal autobus seniorů, několika dětí a charitních pracovnic na poutní zájezd. V poutním kostele Božího milosrdenství ve Slavkonicích nás přivítal pan farář, společně jsme se pomodlili při mši svaté, dozvěděli se zajímavosti o kostele, jeho stavbě, symbolech, sestře Faustyně i její inspiraci. Poté jsme se přesunuli před kostel, občerstvili jsme se kávou, čajem, výtečnými koláči a buchtami, které napekly účastnice zájezdu.

Po svačině jsme zamířili malými silničkami do Žďáru nad Sázavou, kde jsme měli domluvený oběd a prohlídku Muzea nové generace. Ve skupinkách jsme si převzali sluchátka, naučili se je ovládat a pak si individuálně procházeli jednotlivé exponáty a poslouchali poutavé rozhovory. Prostřednictvím svého zraku a sluchu jsme nahlédli do života v cisterciáckém klášteře, historie barokní kultury a architektury, včetně jejího vývoje až do současnosti. Tento netradiční způsob nadchl malé i velké účastníky a úžasně přiblížil téměř 800 let starý příběh tohoto místa. Po prohlídce jsme měli možnost koupit si nějaké dobroty či suvenýry v obchůdku a pak jsme se rozdělili do dvou skupin. Jedna se vydala od muzea pěšky do schodů na Zelenou horu, druhá se přesunula do autobusu a nechala se tamtéž popovézt. Na Zelené hoře nás přivítala průvodkyně Anežka, která s námi šla před brány poutního areálu, poutavě nám vyprávěla o jeho funkci, stavbě a historii. Areál vznikl díky plodné spolupráci opata ždárského kláštera Václava Vejmluvy a geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho – Aichela.  

Když jsme se přesunuly do meziprostoru před kostel sv. Jana Nepomuckého, dozvěděli jsme se více o tom, kde se po cestě na toto svaté místo mohli poutníci občerstvit (ambitech), duchovně se připravit na vstup do kostela (v zatravněném meziprostoru). Vrcholem také naší poutě byl třípatrový kostel sv. Jana Nepomuckého, v kterém je velké množství symbolů. Kostel je vystavěný na půdorysu ve tvaru pěticípé hvězdy. Tato skutečnost má vycházet z legendy, ve které se praví, že se v místě, kde Jan Nepomucký utonul, objevila koruna z pěti hvězd. Tento symbol se pak objevuje opakovaně i v dalších prvcích stavby. Areál je přístupný pěti vchody, v chrámu se nachází pět kaplí s pěti oltáři. Pět písmen má i latinské slovo TACUI – mlčel jsem. To je vyjádřením legendy, podle které světec zaplatil svým životem za to, že neprozradil zpovědní tajemství královny Žofie.

Po úžasné prohlídce jsme se občerstvili a vydali na cestu domů. V autobuse jsme zpívali křesťanské písně a povídali si. Cesta nám rychle utekla a pan řidič nás v pořádku dovezl zpět. Všichni vypadali spokojeně. Věříme, že další poutě a putování si užijeme s láskou a radostí v srdci.

výletv1     výlet 2    výlet 3     výlet 4    výlet 5    

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g