První veřejný SWAP v Komunitním centru Zahrada
29. června 2022 2022

První veřejný SWAP v Komunitním centru Zahrada

SWAP - neboli výměna věcí, probíhala tak, že lidé nosili, co už sami nepotřebují a pokud chtěli, odnesli si, co přinesl někdo jiný.

Přínosů z takové výměny je opravdu hodně, a to jak pro všechny zúčastněné, tak i naši planetu, protože se nevyhazují věci, které ještě mohou sloužit dál a není tedy potřeba vyrábět, prodávat a především kupovat nové a nové věci, protože někde už jsou vyrobené a koupené.

Náš první swap probíhal v sobotu 11. června od 9 do 15 hodin. Lidé nosili a odnášeli si bezplatně donesené letní oblečení, klobouky, batohy, brýle, nádobí, rostlé květiny a dokonce i kočárek. Zbylé věci jsme nabídli uprchlíkům z Ukrajiny, kteří k nám přišli na výuky českého jazyka, ale ani oni si vše nerozebrali, a tak putovala ještě velká část přinesených věcí do našeho Charitního obchůdku, kde je k dispozici dalším potřebným. 

Tento způsob zacházení s věcmi nám přijde ohleduplný a jsme rádi, že nás v tomto směru podporujete. Swap se dá pojmout třeba jako revize šatníku, domácnosti a sdílení nepotřebných věcí s dalšími. Až budete něco potřebovat, poptejte se nejdříve ve svém okolí, přijďte do Charitního obchůdku, koukněte po bazarech - krásných a ozkoušených věcí zdarma nebo podstatně levnějších je všude spousty. Na podzim se budeme těšit na setkání při dalším swapu.