Zázraky se dějí
11. ledna 2023 2022

Zázraky se dějí

Můžete si popovídat, zazpívat nebo posedět při kávě. Komunitní centrum Vlašim nabízí seniorům program proti samotě.

I s chodítkem vyšla v září na Zelenou Horu u Žďáru nad Sázavou. Paní Miluše Slunečková se vydala na výlet, který zorganizovalo Komunitní centrum Zahrada. „Bylo možné se vyvést autobusem. Ale já chtěla být na vzduchu. Tam, kde byly schody, mi pomohli kolemjdoucí, a tak jsem si na poutní místo pomalu vyšla sama,“ říká hrdě seniorka, které ani potíže s chůzí nebrání prožívat stáří aktivně.

Paní Miluše Slunéčkové stála u zrodu Charity Vlašim. V roce 2009 získala Cenu Charity Česká republika za mimořádný přínos charitnímu dílu. Dnes sama jejích služeb využívá. Pravidelně dochází do Komunitního centra Zahrada, které vybudovala Charita Vlašim i díky příspěvku Tříkrálové sbírky. Od mládí ji baví zpěv a literatura. V Komunitním centru proto ráda a pravidelně navštěvuje Folkový a Literární klub. Naposledy byl jeho hostem kněz Marek Orko Vácha.

 Přednášky, trénování paměti i folkový klub

Komunitní centrum Zahrada slavnostně otevřelo v září loňského roku a rychle si našlo početné příznivce. Není divu. Nabídka akcí je obdivuhodná. Pro veřejnost pořádá přednášky na aktuální témata, trénování paměti, korálkování, kurz šití, filmový klub a zdravotní cvičení. Vedle toho zapůjčuje také zdravotní pomůcky. Paní Slunečková sama využila zapůjčení chodítka a je ráda, že má kde trávit volný čas. „Najdeš tam nové přátele, ledacos se tam naučíš, svou pomocí a fantazií pomůžeš vyrobit i drobné dárky pro charitu, popovídáš si, zazpíváš, posedíš při kávě,“ říká a prozrazuje, že se ještě letos plánuje přihlásit na sérii přednášek o světových náboženstvích.

Zázraky se dějí

Komunitní centrum postavila místní Charita také díky příspěvku z Tříkrálové sbírky. Paní Slunečková si váží každého dárce, který přispívá do kasičky. Vždyť ona sama stála u zrodu této akce ve Vlašimi. Vše to začalo v pokoji jejího třípokojového bytu. „Je to neuvěřitelné, co může z angažování několika žen vzniknout a rozvinout se. Kdo má nadšení pro dobrou věc, obětuje čas, práci – dělá to z lásky z Bohu, církvi, bližnímu – dějí se zázraky,“ uzavírá Slunečková.

Bulletin - Arcidiecézní charita Praha