Literární klub pokračuje
15. května 2023 2023

Literární klub pokračuje

V Literárním klubu si podávají ruce přední představitelé jednotlivých žánrů. 

Besedovali jsme už se špičkovým prozaikem Jiřím Hájíčkem i jedním z nejlepších básníků Milošem Doležalem. Květnové autorské čtení bylo ve znamení novinářů, svedlo dohromady hned trojici autorů knih - Janu Peroutkovou, Jakuba Železného a Petra Švece.

První dva známe ze zpravodajství České televize. Tentokrát vystoupili z obrazovek k nám do reálu. Víc než o každodenní televizní práci hovořili o knihách, na kterých se nedávno podíleli. Jana Peroutková a Petr Švec spolu napsali knihu Restart o novém začátku našich dvou národů - Čechů a Slováků a o 30 letech jejich samostatné existence.

Český restart se jmenuje shodou okolností kniha s fotkou nového prezidenta na obálce. Podílelo se na ní kolem 20 autorů včetně Jakuba Železného. Ten sdělil některé myšlenky ze svého příspěvku, a pak krátce představil svoji knihu Kandidát z Oráčova, která přibližuje reálnou situaci, kdy na starostu jako trestně stíhaní kandidovat nemůžete, ale na prezidenta ano…

Petra Švece z obrazovky neznáme, ale on je přitom tvůrcem scénářů a dramaturgem zpravodajských a publicistických pořadů, jde tedy i o jeho myšlenky. Petr Švec představil své knihy České století, Velvet Effect a S malířem kolem Evropy.

Autorské čtení se neslo v uvolněné atmosféře, pan Železný „perlil“ mnoha historkami a napodobováním různých politiků. Potěšilo nás, že Vlašimáci nacházejí cestu do Literárního klubu. Zveme Vás na další autory, třeba nejsou tak známí, ale určitě kvalitní. Další autorkou bude Alžběta Johanka Petrová, které se představí v Komunitním centru Zahrada 14. června od 19:00 hodin. Večer bude spoluvytvářet pěvecký sbor Sirény.

ThMgr. Ing. Jiří Foller

sociální pracovník sociálně-aktivizační služby
E-mail: 1hyvVb2b4kvjGK7%WkvDRfb7%bzhTj